Στη βεράντα

Η Λίζα τα καλοκαίρια, κάθε που νύχτωνε, κι εφόσον είχε τελειώσει τις δουλειές της, έβγαινε στη βεράντα. Έπαιρνε για συντροφιά τα τσιγάρα κι ένα ποτήρι κρασί και καθόταν απέναντι από την ολάνθιστη κλαίουσα. Εκεί, στο σκοτάδι, συγχρωτιζόταν με τους βραδινούς ‒σχεδόν απόκοσμους‒ ήχους, και τις μυρωδιές της υπόλοιπης φύσης.

Μία απ’ αυτές τις νύχτες ήταν γλυκιά και δροσερή, περισσότερο ήσυχη. Σήκωσε το κεφάλι ψηλά κι άδειασε μέσα της αυταρχικά, το κρασί από το ποτήρι. Τότε ήταν που, χωρίς προειδοποίηση καμία, ρούφηξε λαίμαργα μαζί κι ένα αστέρι. Το κατάπιε ολόκληρο, με την τελευταία γουλιά. Αμάσητο, ατόφιο.

Το υπέρλαμπρο αστέρι πάσχιζε να χωνευτεί. Λαμπίριζαν τα σωθικά της. Φώτισε όλη η βεράντα. Το σπίτι. Η γειτονιά. Η πόλη κι η χώρα όλη. Το φως τρωγόταν με τα μέσα της. Φούντωνε τη Λίζα. Το αστέρι τώρα είχε αρχίσει να γίνεται λάβα. Μαύρη κι αχώνευτη. Πέτρωνε, σκοτείνιαζε ο τόπος.

Σηκώθηκε τότε, πήγε κάτω από την κλαίουσα που χόρευε ρυθμικά. Έσκυψε κι έβαλε τον δείκτη του χεριού της μέσα στο στόμα.  Ξέρασε μια μαύρη πέτρα. Σήκωσε το κεφάλι, κοίταξε τον ουρανό και είπε: «Μαύρα θα σας κάνω, σαν αυτό, αν μου ξαναδοθείτε έτσι απλόχερα», κι έκατσε να τελειώσει το τσιγάρο της.

 

(Το συγκεκριμένο διήγημα διακρίθηκε στο διαγωνισμό με θέμα «Φως» του bythebook και έχει συμπεριληφθεί στο συλλογικό έργο. https://goo.gl/XJgUQy )

2 σκέψεις σχετικά με το “Στη βεράντα”

  1. Με πολυ δεμένη κ λιτή δομή ενα Συμβολιστικό πεζογράφημα … που μας δινει τη χαρά να απολαύσουμε τις πνευματικές διαδρομές της Χριστινας πέρα απο τα συμβατικά !! Με ξάφνιασε η πλοκή κ η δόμηση των εικόνων.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: