Μεταφοραί – Μετακομίσεις

Ο κυρ Πίπης έκανε ένα διάλειμμα στην πυλωτή για τσιγάρο και σκέφτηκε για πρώτη φορά το εξής: στα τριάντα δύο χρόνια δουλειάς είχε μετακομίσει περισσότερους χωρισμούς παρά οτιδήποτε άλλο. Δεν τους επέλεγε. Μάλλον οι χωρισμοί τον διάλεγαν. Τα φορτηγά του είχαν δει πολλά σπίτια να κόβονται στη μέση. Ούτε το ένα ούτε το άλλο μέρος έπαιρνε· «Κι οι δυο τα δίκια και τ’ άδικά τους έχουν», σκεπτόταν, και έληγε εκεί το θέμα για εκείνον.

Αρκετές ήταν οι φορές που τον χρειάστηκαν για να στείλουν πίσω και τις μνήμες. Τις στιγμές που χαράκτηκαν πάνω σε τραπεζάκια, φωτιστικά, βιβλία, κατσαρόλες… Τα αφημένα, τα παρατημένα· επίτηδες ή και κατά λάθος. Όλα εκείνα που ξέχασε να πάρει φεύγοντας βιαστικά και λυπημένα ο ένας ή ο άλλος από την κοινή ζωή τους.

Ό,τι κι αν ήταν πάντως, χωρισμός ή αλλαγή σπιτιού, ο κυρ Πίπης έκλεινε την αυλαία. Εκείνος έβλεπε την αμίλητη στεναχώρια στον καθένα. Λιγοστές οι χαρές που είχε δει, λίγα τα χαμόγελα. Ακόμη και στα νέα σπίτια, η χαρά είχε φαγωθεί από νοσταλγία και κούραση. Κι η κούραση φορούσε τα γάντια της γκρίνιας, της αβεβαιότητας, του καινούριου.

Μα ο ξεριζωμός του χωρισμού, πάντοτε βίαιος. Ένα κομμάτι έμενε πίσω. Αυτό δε μεταφερόταν με τίποτε, ασήκωτο. Σιωπηλός, σχεδόν ανύπαρκτος, μπαινόβγαινε από δωμάτιο σε μπαλκόνι κι από ασανσέρ στο φορτηγό για τόσα χρόνια αγόγγυστα. Μόνο τα έπιπλα πρόσεχε, στοργικά. Σαν να ήταν αυτά τα ζωντανά. Τα μόνα που δεν έφταιξαν.

Πέταξε το τσιγάρο, έδιωξε τη σκέψη κι έβαλε ένα χέρι να φορτωθεί ο καναπές.

10 σκέψεις σχετικά με το “Μεταφοραί – Μετακομίσεις”

  1. Καλημέρα !Η νατουραλιστική πεζογραφία είναι η εξέλιξη της ρεαλιστικής . ¨Όμως εδώ υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κι ένα συναίσθημα που δεν αγγίζει τον ήρωα , αλλά θα το νιώσει ο αναγνώστης.Και αυτό είναι το επίτευγμα του αφηγήματος Σίγουρα είναι το μόνο που το μέγεθος του είναι επακριβές ( Η κούραση φορούσε τα γάντια της γκρίνιας .ΥΠΈΡΟΧΗ διατύπωση ,αλλά και εφεύρημα .)Η αδιάφορες για τον ήρωα μετακομίσεις, αγγίζουν εκατοντάδες συνανθρώπους μας , ζωντανεύοντας μνήμες οδυνηρές ) . Ο κάθε αναγνώστης. αναπολεί τις δικές του …μετακομίσεις . Χαράζεις ήδη ένα δικό σου δρόμο και τελικά πιστεύω πως θα τον επιβάλεις .Όποιος εμβαθύνει στα κείμενα σου αμέσως θα καταλάβει πως ένα νέο γυναικείο συγγραφικό χέρι ανατέλλει . Ο οιοσδήποτε εκδότης αναλάβει να ασχοληθεί με το πρώτο σου βιβλίο οφείλει να δείξει τον προσήκοντα σεβασμό τόσο στα κείμενα ,όσο και στην συγγραφέα . Σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα χρειάζεσαι την συμβουλή κανενός Β.Μ

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Χριστινάκι εἰσαι αυθεντικἠ! Εχεις ἐνα δικὀ σου μοναδικὀ τρὀπο γραφἠς κι αυτὀ εἰν αι που θα σε κἀνει ξεχωριστἠ και γνωστἠ. Οι ιστορἰες που αφηγεἰσαι γεμἀτες ανθρωπιἀ και ευαισθησἰα,ὀπως και οι ἠρωἐς σου. Αυτὀ το αφἠγημα μου αρἐσει ιδιαἰτερα.Εχει αναπτυχθεἰ ὀσο χρειἀζεται.
    Σου εὐχομαι καλἠ δὐναμη και καλἠ τὐχη στον δὐσκολο ,σκληρὀ αγὠνα που μπἠκες.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: